prag të Ramazanit, xhumanë e falëm në Vërmicë të Prizrenit. Nuk e di, kjo xhami më pëlqen, i ka disa dritare si frëngjitë e kullave apo bedenave, përfshirë edhe pozitën si të kalave.

I.

Zoti në Kur’an i është drejtuar muslimanëve, se agjërimi është obiligim dhe se kush ka ymër me mbërri këtë muaj, le ta agjërojë.

Edhe pse bëhet për madhërimin e Zotit, efektet e agjërimit i përkthehen vetë njeriut, në shpirt, trup e në përmirësim të vetëdijes qytetare.

Abstenimi nga haje e pija është alamet i melekëve, e agjëruesi për një muaj arrinë të shndërrohet në mbi njeri, duke iu kundërvënë veseve e dobësive njerëzore.

Gëzohuni shumë për këtë nimet të Zotit!

II.

A kishte ‘imamë rusë’ në Kosovë?

Kush mendon se Frashër Dema ka dalur rastësisht në “Oxygen”, gabon. Po ashtu, kush mendon se rastësisht i është kujtuar kjo intrigë, përsëri gabon. Çdo gjë është me kurdisje e paramendim.

Demant më të madh ndaj tij se sa vetë vetvetja e tij nuk ka. Na shurdhuan ‘imamë rus, imamë rus’, e kurrë nuk e përmendën po qoftë edhe një emër të vetëm. Ku ishin ata imamë rus, citone more një vend, shpikne bile një emër?

Tash edhe na do t’ia nisim, Akademia e Shkencave dhe e Arteve të Kosovës është e mbushur me akademikë serbë. Bile, na kemi edhe argumente!?

Sinqerisht, jam shumë kurreshtar të dij se kush paskan qenë ata imamë rus, që kaq lehtë xhemati ynë i mrekullueshëm e paska hangër karremin!?

Kur i dëgjosh këto gjepura të krijohet përshtypje se qenkan pas mbushur qytete e katunde përplotë me rusë, e po harrojnë se imami i xhamisë është mik shpije i secilit prej xhematit, ku i njihet, jo vetëm familja, por edhe rrënja. Hajde hyni krejt Kosovës edhe a mund të gjeni ndonjë imam që nuk I njihet edhe farefisi!?

Por, më e rëndësishme se damantimi ndaj tij është interesimi kush qëndron prapa Frashër Demajt!? Ku pi ujë ky akademik? Si është e mundur që një akademik plason në opinion një thashetheme që kurrë nuk u faktua me asnjë emër. Çka po fshihet e çka po synohet përmes tij!?

Unë nuk besoj që Frashër Dema e ka për protagonizëm, përkundrazi e ka për lëvërdi, ama për çfarë lëvërdie, për pozitë apo kapital, mbetet të shihet…!

Orhan Bislimaj

Për më shumë kliko këtu

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *