1) E nisa më herët, e në këto dy vitet e fundit punova intenzivisht, kurse sot më datë 13 maj 2023, libri ‘Kobaja ndër shekuj (Monografi)”, e pa dritën e botimit.

Natyrisht u gëzova, e kam bërë me shumë përkushtim.

2) Nuk e bëra për avancim profesional, sepse si tematikë nuk më hyn në rrugë dot, as nuk e bëra për t’u lavduar, sepse e urrej këtë ves, e as nuk e bëra për të fituar, sepse kam investuar disa mijë euro të familjes time (prej librit sot vetëm humbet, fatkeqësisht), etj.

E bëra vetëm për riza të Zotit! Kam dashur që t’i shpaguhem vendlindjes edhe në këtë mënyrë.

E bëra për t’i kujtuar e për mos t’i harruar kurrë ata burra e gra të fshatit, ata njerëz të mirë;

E bëra, sepse ka ardhur koha që për veten tonë të shkruajmë vetë ne, ngaqë shkruajmë nga dashuria për origjinën si një pasion i lindur, shkruajmë ashtu siç jemi e siç kemi qenë gjithmonë, shqiptarë prej që na fali Zoti në këto troje.

3) Ideja ishte që t’i shkruajmë e t’i përshkruajmë rrënjët tona. Sepse, duke e evidentuar kulturën, traditën, ritet e zakonet e popullit, ne e ruajmë vazhdimësinë e identitetit kombëtar shqiptar në të gjitha profilet e tij.

Në të ardhmen, edhe nëse nuk ndikojnë në dukjen tonë, këto monografi megjithatë do të tregojnë për dukjen tonë dhe kështu i dalim zot atdheut.

4) Si në rrallë monografi të tjera, kjo monografi i përmban familjet dhe emrat e të gjithë banorëve të Kobit, nga themeluesi, Islami, e deri në ditët tona dhe kjo ka qenë mjaft e mundimshme.

5) Krejt në fund dua t’i falënderoj të gjithë ata që kontribuan, në një mënyrë a tjetër. Po i falënderoj shumë konsulentët shkencorë për sugjerimet e tyre tepër të dobishme:

– Dr. Nuridin Ahmeti, historian, këshilltar shkencor i Institutit Albanologjik të Kosovës në Prishtinë;

– Dr. Nexhat Çoçaj, etnolog, pedagog në UBT; dhe

– Dr. Parim Kosova, historian, përgjegjës i Kompleksit Monumental të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit.

– Një mirënjohje kolegut Ehat Spahiu, që e punoi trungun e fshatit në mënyrë grafike, e që do të jetë si shtojcë brenda librit.

– Falënderim shtëpisë botuese ‘Fidani’, Prizren, drejtorit, z. Berat Batiu.

– Falënderim të gjithë bashkëvendasve për bashkëpunimin e tyre, sidomos të moshuarve. Lista është shumë e gjatë, por këtu do të veçoja h.Miftar Rramanaj (86 vjeçar) e h.Ibish Bislimaj (79 vjeçar), prej të cilëve kam marrë më shumë.

Libri numëron 356 faqe, botim color!

Zoti i Madh, qoftë razi me punën tonë…!

Orhan Bislimaj

Për më shumë kliko këtu

One thought on “Doli libri ‘Kobaja ndër shekuj (Monografi)’…!”

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *